<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6976495694910369793\x26blogName\x3dServant+of+Allah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/\x26vt\x3d-8325043856942117693', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> <body>

Free your heart from hatred.
Free your mind from worries.
Some things are better left unspoken.

Entries About Memories Shhh




Welcome.
Kem Transformasi Generasi Baru FELDA 2012
Thursday, February 16, 2012 @ 2/16/2012 10:10:00 AM

Salam alaik :)
 
Hi readers! Guess what? Hehehe. Nothing la. I just nak update satu cerita basi ni. Huhu. Actually benda ni berlaku minggu lepas. 9-12 February 2012 lepas I pergi hadiri Kursus Transformasi Generasi Baru FELDA khas untuk lepasan SPM bertempat di Kalumpang Resort & Training Centre di Shah Alam, Selangor. Kem ni dihadiri oleh pelajar lepasan SPM yang merupakan anak/cucu peneroka FELDA dari Perak and Selangor.  Well, memang best walaupun I terpaksa berdikari coz I sorang je girl daripada FELDA Lasah yang join ni then 6 lelaki lain. Huhu.

We all bertolak dari FELDA Lasah jam 1.45 a.m. Budak lelaki naik van and I naik Kembara. Then kami sampai di tol Kuala Kangsar dalam setengah jam lepas tu kot. Dari tol Kuala Kangsar tu kami naik satu bas dengan bebudak FELDA Ijok and FELDA Sungai Perak. Punya la lama tunggu bas tu alik-alik dalam pukul 3 pagi baru sampai. Pergh! Memang tak tidur I dibuatnya. I duduk second line barisan pemandu bas. Yang budak lelaki sebelah I pulak sibuk nak berkaraoke lagu jiwang. Ceh! Suka hati u all la.
Kami sampai di Kalumpang tu jam 9.49 pagi. Pergi daftar nama, dapat satu baju putih and I pun dapat bilik Murai Batu 1. Ha-ha! Such kind of weird name!  Tengah hari tu kami dibahagikan kepada 6 kumpulan. I dapat Kumpulan 4 (Skuad Kasih: Semangat Takkan Tersekat) dibawah jurulatih kami iaitu Mummy Nurul (Asiah bt Abu Bakar) dari PULAPOL FELDA.  Setiap group kena lantik seorang Along, Angah and Ucu. Nama Along kami Ashraf, Angah nama Hanani and Ucu nama Shahirah. Actually I tak berapa ingat apa yang berlaku pada hari pertama tu but apa yang I ingat kami balik dorm lambat iaitu jam 12 tengah malam and tak menepati masa seperti yang tercatat dalam jadual kem kami. Huhu. Kecoh betul la I ni kan? Merungut je tahu. Heuheu.

Second day kami bersenam poco-poco pagi tu. Ha-ha! Jurulatih kami pasang lagu poco-poco, lagu Hindustan pun ada then lagu yang tinggi-tinggi Gunung Kinabalu tu. Err, sorry I tak ingat tajuknya. Huhu. Kami pun menari ikut music tu. Best kot. Hehe. Kelakar betul tengok pergerakan semua orang. Macam kanak-kanak Ribena pun ada. Hoho. Dalam jam 9.00 pagi macam tu kami semua ke dewan coz ada penceramah dijemput khas dari Jabatan Kesihatan Negeri Selangor untuk beri kami ceramah bertajuk Manisnya Menjadi Teruna & Dara. Lepas tu ada ceramah daripada PDRM fasal jenayah rempit. So, banyak information yang kami perolehi. Hehe. Aktiviti paling best hari kedua ni ialah melintasi sungai sambil bergayut atas tali (berkumpulan). Whoa! Agak susah namun kumpulan kami berjaya sempurnakannya walaupun tak menang. Yeah! Hikhik.

Malam hari kedua ni kami cuma berlatih lagu ba ba je, proton proton and angkat kaki (budak yang ikut kem ni je yang tahu). Kami dah cuba berlatih yang terbaik. But malam tu entah kenapa Tok Ayah (Koperal Faizal) kumpulkan kami semua termasuk ibu-ibu dan ayah-ayah semua kat court badminton dalam jam 11 malam macam tu. And the drama was started… Tok Ayah halau Mummy kami and semua ibu dan ayah. Tok Ayah cakap mereka tak berjaya jalankan tanggungjawab sebagai ibu dan ayah kepada kami and nak hantar mereka balik. Kami semua nangis giler time tu. Kami cari Mummy kat luar court badminton tu. Kami tarik Mummy jauh daripada van yang nak bawa Mummy balik. We want Mummy to stay with us. We love u, Mummy. Lepas tu Along cakap: Kami akan bakar van tu kalau dia nak bawa Mummy pergi. Lagi la bebudak perempuan group kami nangis.Tetibe Tok Ayah suruh semua kumpulan and jurulatih (ibu dan ayah) kami masuk ke dalam court badminton tu balik. Tok Ayah cakap kalau tak nak Mummy balik kami kena berlatih lagu yang Mummy beri bersungguh-sungguh. Time tu la Mummy tanya kat kami: Betul ke kamu nak Mummy pergi? Along jawab: Tak. Kami janji kami akan dengar cakap Mummy. Malam tu semua tidur dalam kesedihan….. (mungkin!)

Hari ketiga berjalan seperti biasa. Ada ceramah tentang birotatanegara daripada (…)!  Wua. Lupa namanya meyh! Huhu. Shhh… diam-diam sudah. Then tengah hari tu ada carnival kerjaya berlansung di court badminton yang sama. I, Nan (Nurul Hannan: FELDA Soeharto) and Ann (Norehan) berkepit tiga orang pergi usha semua tapak nak tnya fasal bidang nursing. Hehe. Nampaknya kami bertiga punya minat yang sama walaupun baru first time bersua muka.

Petang tu pulak lepas selesai solat Asar kami bersedia untuk pergi berkhemah. Cewaah! Ada 3 khemah lelaki dan 3 khemah perempuan. Malam tu kami masak makan malam bersama ahli kumpulan. Masak nasi, telur and sardine. Huhu. Menu kebiasaan ketika ber-camping. Cayalah! Malam tu dengan bantuan Jabatan Pertahanan Awam, kami semua masuk hutan berbekalkan sebatang lilin berukuran 7cm setiap seorang untuk setiap kumpulan. Habis jelajah kena kira berapa batang lilin yang tinggal. Kena guna akal dan kerjasama ahli kumpulan la kalau nak misi berjaya. JPA ni kot yang organise aktiviti (masuk hutan)kami malam tu. Dah la hari hujan. Memang seksa wei! Jalan licin segala bagai. But Alhamdulillah kami menamatkan perjalanan tu dengan selamat. Yang slack-nya habis kasut putih I berubah 80% bertentangan dengan warna kasut asal. Heuheu. Whatever. Tak kisahlah. Kami enjoy! Hehe. Malam tu kami kena tidur dalam khemah yang basah dek hujan tuh. Oh no! Unbelievable. Sempit kot tambah-tambah lagi ruang tak cukup sebab basah kena hujan. Baru je I nak lelap mata dalam pukul 2 pagi macam tu tetibe ada satu suara menyuruh kami semua berkemas untuk tidur di resort. Yela, kan hujan tak selesa tidur berhimpit dalam khemah basah. Rupanya Tok Ayah beritahu kami yang ibu dan ayah asyik bertanya fasal kami semua. Macam mana keadaan kami dalam hujan macam ni? Tak lama lepas tu tanya lagi. Tok Ayah jemu. Tu yang dia benarkan jugak kami tidur di resort. Thanks Mummy and semua parents. Kami tahu Mummy sayang kami. Kami saaayang Mummy jugak!

Last day. Hari keempat ni kami kena pakai baju celoreng and seluar yang diberi semalam untuk perasmian majlis penutup kem ni. Pegawai besar FELDA wilayah Trolak beri ucapan penutupan kat dalam dewan. Sebelum tu ada penyampaian hadiah untuk tempat pertama, kedua, ketiga dan saguhati bagi setiap kumpulan mengikut kerjasama berkumpulan dan beberapa aspek lain. Syukur Alhamdulillah kumpulan kami mendapat tempat ketiga. Yeay! Bangga Mummy. Hikhik. Then ada sesi bergambar untuk setiap ahli kumpulan di court badminton. Selesai tu kami terima sijil penyertaan masing-masing. Kami (bas dari Ijok) bertolak awal sebab bas kami dah sampai dulu. Papai semuanya!

P/S: Maaf jika penulis tidak dapat mengingati beberapa peristiwa yang telah berlaku. INDIVIDUAL PRIORITY. Mummy, jom buat reunion Skuad Kasih!

Labels: