<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6976495694910369793\x26blogName\x3dServant+of+Allah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/\x26vt\x3d-8325043856942117693', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> <body>

Free your heart from hatred.
Free your mind from worries.
Some things are better left unspoken.

Entries About Memories Shhh




Welcome.
Strategi Belajar Secara Berkesan
Monday, January 9, 2012 @ 1/09/2012 11:21:00 AM


1)   Mesti ada jadual waktu
Penting nih! Cuba korang tanya orang-orang yang berjaya dapat straight A’s dalam exam semuanya akan jawab mereka merancang jadul waktu yang memenuhi kehendak matlamat pelajaran mereka. Yeah! Tu yang patut korang buat.  Tapi jadual pelajar sekolah dengan budak kolej lain ye. Tengok contoh kat bawah ni:

Bebudak kolej ni nanti kelas diorang tak tentu. Huhu.

2)   Sediakan ruang khas untuk belajar
Hum, kalau belajar dalam keadaan bilik yang berselerak pun tak tenang kan? Huhu. So, cipta satu tempat privacy yang korang rasa selesa+ no disturbance+ no radio+ no tv and the most important is jauhi tempat berbual. Jangan belajar di atas katil coz nanti korang akan tertidur. Better belajar di meja belajar la. Bagi korang yang ada bilik kecil, kemaskan laa bilik tu dulu. Sembur pewangi bilik ke kan?  Mungkin korang akan lebih focus ye tak? Hehe.

3)   Mengingati kandungan mata pelajaran
First sekali baca dulu bab yang akan diajar sebelum guru mengajar subjek tu. Beri tumpuan ketika guru sedang mengajar. Then catat nota dengan kemas dan jelas. Kalau boleh garis perkataan penting guna highlighter yang berlainan warna. Susunkan nota tu mengikut bab. Amalkan teknik membaca yang betul iaitu memahami apa yang dibaca. Buat latih tubi. Rajinkan mentelaah buku rujukan. And lastly amalkan amalan menghafal apa yang telah korang pelajari. Mudah kan? Haha. Mudah le sangat…

4)   Perlu stabilkan emosi
Tidak dinafikan semua orang punya masalah sendiri kan? Masalah akademik, keluarga, kewangan, peribadi and etc. Jika korang sedang marah, jangan terbawa-bawa emosi tersebut hingga melarat dan menjaadi masalah besar kepada orang sekeliling. Kalau rasa tegang better cerita masalah korang kat someone, keluarkan rasa marah tu, selesaikannya dan paling penting never hate others ok? Kalau hari peperiksaan semakin hampir jangan kelam kabut tau! jangan kusutkan fikiran. Cool sudaa. Hikhik.

5)   Menjaga kesihatan
Tanpa kesihatan yang baik mustahil bagi korang membina cara belajar yang memuaskan. Contoh kalau korang ambil dadah so apa natijahnya? Korang tahu sendiri kan? Untuk belajar dengan baik korang kena jaga pengambilan makanan yang berkhasiat dan seimbang, banyakkan bersenam kerana senaman boleh melawan rasa mengantuk and last sekali korang kena jaga waktu tidur. Purata waktu tidur bagi seorang pelajar ialah 8 jam sehari. Selain tu, jangan sesekali merokok kerana dari segi fizikal rokok dapat melemahkan kebolehan korang tau. Dari segi psikologi pulak rokok ni boleh menimbulkan kecelaruan dalam minda seseorang. Beware!

Usaha yang disertakan dengan doa adalah lebih afdal

Labels: