<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6976495694910369793\x26blogName\x3dServant+of+Allah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/\x26vt\x3d-8325043856942117693', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> <body>

Free your heart from hatred.
Free your mind from worries.
Some things are better left unspoken.

Entries About Memories Shhh




Welcome.
Alert for SPM graduate!
Tuesday, December 27, 2011 @ 12/27/2011 12:01:00 PM


10 Tip Mengisi Masa Lapang
(khas untuk lepasan SPM)

     1)   Cari kerja part-time (jom kumpul duit!)
Haa. Kebanyakan bebudak ni suka sangat apply kerja coz nak tambah duit poket. Selalunya diorang tak kisah sangat kerja apa tapi kebanyakan budak mesti nak kerja yang senang then duit banyak masyukkk. Ceh! Tauke casino pun boleh bankrupt macam tu. But tak kisah la gaji banyak mana pun yang penting halal kan? Lagi satu, pengalaman kerja tu penting tau!

     2)   Join any classes (memasak, piano, computer, dll)
Hurm, daripada korang dok terperap kat dalam bilik tu better minta izin mummy and daddy untuk join sebarang kelas yang berfaedah cam kelas menjahit and so on laa. Itu sebagai penyelamat andai ditakdirkan satu hari nanti korang jadi penganggur terhormat at least korang ada belajar sesuatu even basic sekalipun. Try la apply keje yang berkaitan dengan kelas yang pernah korang join tu. Insha’Allah dengan izin-Nya dan berkat doa korang, lepas ni korang kena laa bangun pagi untuk kerja kan?  Hehehe. Must important, believe in yourself ok!

     3)   Let’s have a holiday trip
Kalau korang tu senang sikit ke atau lebih mudah jika diringkaskan sebagai orang berduit laa. Korang pergi laa melancong ke mana-mana. Yela, daripada korang dok goyang kaki kat rumah tu lebih baik usha tempat orang kan?  Bak kata pepatah jauh perjalanan luas pandangan. Lagi bagus kalau korang pergi ke tempat yang korang tak pernah jejak pun before this. Mesti best punyalah wa cakap lu!

     4)   Hang out jom?
Bagi yang tak berpeluang melancong tu kalau korang pergi jalan-jalan pun kira okay jugak kan?  Kalau kat tempat aku ni best places untuk hang kat Ipoh and KK laa, hehe. Ajak la member kamceng konvoi ramai-ramai, baru meriah. Then kalau dah ramai tu, dapat lepak sama-sama and sembang kosong kat warung mamak pun dah boleh jadi happening kan?  I’m sure you’ll never felt bored.

     5)   Tolong daddy and mama
Kalau korang malas sangat nak cari kerja macam aku ni better korang berbakti kepada ibu bapa. Duduk tengok TV lama-lama pun sure korang bosan jugak nanti. So, ringan-ringankanlah mulut korang tu untuk bertanya kepada ibu bapa seperti ini:::>
“Mama, ayah, ada apa-apa kerja yang patut saya tolong tak?  Bosan laa cuti-cuti ni.”
Haha. Automatic parents korang pasti akan beri jawapan yang terbaik untuk soalan korang tu. Dan bermulalah episode ragging korang, hohoho! (jahat betul aku) Erm, takkanlah macam tu kan? Every parent’s pasti beri tugasan yang mereka fikir kamu mampu lakukannya. Don’t worry.

     6)   Lakukan hobi korang
Kan bagus kalau korang dapat isi masa lapang ni dengan melakukan hobi korang tu. But make sure laa hobi tu menjerumus ke arah positif such as mengumpul setem ke berkebun ke. Selain dapat mengisi masa lapang, secara tak langsung korang dapat puaskan hati korang dengan melakukan perkara yang paling korang suka kan? Itulah yang dinamakan nikmatJ Keep it up guys!

     7)   Ambil lessen motor/kereta
Erm, bagi mengkome yang masih tak ambil lessen motor/kereta tu cepat-cepat laa pergi ambil. Nak further study or kerja nanti senang. Tak payah kelam kabut dah nak booking JPJ lagi. Take time you know, huhu.

    8)   Mengkaji cita-cita korang
Wah, cam best je kan? Hehehe. Hurm, semua manusia punya cita-cita kan? So, daripada korang termenung kat rumah tu adalah lebih baik korang buka laptop, cucuk BB then search fasal cita-cita korang tu. Kalau korang kaji lebih mendalam mengenai cita-cita korang tu, aku sure korang pasti akan lebih jatuh cinta pada kerjaya tu. Atau mungkin jugak korang tidak menyukai kerjaya tu setelah meneliti mengenainya. So, ada hikmah kan kita kaji baik buruk bakal kerjaya kita tu terlebih dahulu kan? Harap korang tak tersalah buat pilihanJ

     9)   Sibukkan diri korang even korang free giler-giler
Tak nak bosan kan? Walau se’free’ mana pun korang tu, cuba laa buat-buat cam busy sikit. Kang free sangat dah jadi tak tentu hala sebab bosan kan? So, selesai satu kerja rumah and sebelum sempat korang menghempas diri ke atas sofa, eloklah korang buat kerja lain pulak, haha. Ceh! Ni kes mendera ni, huhuhu. Eh…amal tuu(positive thinking). Dapat pahala tau. But kalau korang buat kerja tu tak ikhlas better tak payah buat ok!

    10)  Buat derk jelaaa…
Kalau semua tips kat atas ni korang rasa payah sangat nak praktik, dah jangan tanya apa-apa lagi dah. Ambil remote control TV then pergi laa tonton TV or do whatever yang korang rasa best even benda tu tak mendatangkan faedah sikit pun. Kalau tengok rancangan yang boleh menambahkan ilmu pengetahuan tu bagus lah. Caw!

Labels: