<!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6976495694910369793\x26blogName\x3dServant+of+Allah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://diana-azmai.blogspot.com/\x26vt\x3d-8325043856942117693', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> <body>

Free your heart from hatred.
Free your mind from worries.
Some things are better left unspoken.

Entries About Memories Shhh




Welcome.
13 Tip Menjadi Sahabat yang Paling Disayangi
Friday, September 23, 2011 @ 9/23/2011 06:35:00 PM


1)   Respect Each Other
Dalam bersahabat tak kira serapat mana pun kita dengan rakan, tidur sebantal ke yang penting pahatkan dalam hati kita hormatilah pendirian rakan dan rakan akan turut berbuat demikian . just believe it okay!


2)   Menjadi Penyokong Setia
Jadilah sahabat yang sentiasa menyokong rakan dalam apa jua tindakan positif mereka . jangan sesekali memperkecilkan usaha rakan . it’s doesn’t matter if your friend try to baked a cake for the first time . maybe, you can help her/his .


3)   Menjadi Pendengar Setia
Cuba luangkan sedikit masa jika rakan ingin memperkatakan sesuatu dan tumpukan perhatian terhadap topik yang sedang dibicarakan . jangan sesekali menyampuk atau memotong percakapan rakan sekiranya u all tidak dibenarkan berbuat demikian . beware okay .


4)   Menunaikan Janji
Perkara paling penting dalam sebuah persahabatan tak lain tak bukan kita haruslah menepati janji yang telah diperkatakan . ingat! jika sekali kita memungkiri janji orang akan ingat sampai bila-bila dan ini boleh menyebabkan persahabatan u all akan menjadi goyah . so, hati-hati yea . kalau dah berjanji sesuatu tu tunaikanlah dengan sebaiknya and jangan suka buat rakan tertunggu-tunggu . dia dah bosan nanti faham-faham jela .


5)   Berkongsi & Cuba Selesaikan Masalah
Jika u all ataupun rakan mempunyai masalah tentang sesuatu, don’t shy to share it with your best friend and try to solve the problems together okay coz mungkin rakan mempunyai keparan menyelesaikan masalah yang u all hadapi . jangan pendam masalah tu sorang-sorang nanti boleh memudaratkan kita .


6)   Terbuka Untuk Bersahabat Dengan Orang Baru
Dalam pada kita berkawan dengan bestfriend kita tu, biarkan dia berkawan dengan sesiapa . jangan halang setiap tindak tanduk rakan jika dia ingin menambah rakan baru . seorang rakan yang baik akan sentiasa memberi ruang untuk diri sendiri juga but sentiasa pantau dengan siapa rakan berkawan . risau berkawan dengan orang yang salah, kesian rakan kita tu!


7)   Believe Each Other
Kepercayaan sesama rakan! yeah! aspek ni memang susah untuk semua orang tunaikan betul tak? tak dinafikan banyak dalam kalangan rakan kita yang suka berfikiran negatif dan kurang mempercayai rakan sendiri . come on lah, sampai bila nak terus jadi macam ni? kalau kita mahukan privacy rakan kita juga begitu . takkan semua benda nak share kan? ada benda personal yang kita kena faham tentang rakan . yang penting percayakan rakan kita .


8)   Laugh & Have Fun Together
Tak guna juga istilah best friend forever kalau setiap kali  hang out sama-sama pasti ada yang tidak kena and selalu bergaduh . nikmati masa bersama dengan gelak ketawa yang boleh menenangkan jiwa u all and kalau terserempak kat mana-mana pun tegur la jangan buat tak tahu je . chill yaw!


9)   Menjaga Hati Rakan
Jika best friend tak semestinya kita bebas memperkatakan apa saja kepada rakan kita sehingga menyinggung perasaannya .semua manusia Allah kurniakan perasaan cuma cara kita menjaga hati itu yan harus dititikberatkan . jangan bercakap sesuatu yang kasar atau membuat perkara yang boleh melukakan hati rakan okay . kalau tengah hot dengan benda lain pun jangan lepaskan kemarahan pada rakan . merajuk nanti mangko nak pujuk!


10)Berkongsi Kejayaan
Hah! takkanlah u all tak pandai kot? at least mesti ada pegang satu subjek atau bidang yang u all sukses kan? then kalau dah sedar diri tu bantu-bantulah rakan yang memerlukan khidmat u all . kalau u all tolong diorang mesti diorang pun tak berat hati nak balas budi u all tu . tapi u all jangan la segan-segan nak share dengan rakan . percayalah, rakan yang baik tak akan terfikir u all ingin membangga diri .


11) Never Judge According To Looks
Jangan hina rakan hanya berdasarkan pandangan luaran kita terhadap mereka . such as diorang pakai baju selekeh ke, pakai baju yang sama dari pagi sampai malam ke . biarkan diorang coz nanti awak akan dicop sebagai penyibuk tepi kain orang! ala, rakan pun tak kisah penampilan u all buat apa u all nak runsingkan diri fasal benda remeh macam tu? hati lagi penting daripada benda yang boleh dibeli dengan wang ringgit la .


12)Jangan Cemburu Buta
Mentang-mentang la rakan ada boyfiend handsome u all jadi cemburu pulak dengan dia . apa ni? takkan persahabatan yang terjalin lama dulu senang-senang je nak retak hanya sebab seorang lelaki yang not sure jodoh dia kan? relax sudah… and kalau kawan u all tu rapat sikit dengan budak baru kat tempat dia u all jangan la ambil hati sangat last-last cemburu tak tentu fasal . normal la macam tu tapi rakan tetap ingat kat kita . believe it!


13)Elakkan Bercakap Negative And Cakap Kasar
Time tengah lepak-lepak tu u all pandai-pandai la cari topic baik untuk dibualkan yea . u all digalakkan berkata sesuatu yang positif untuk menjalani hidup yang lebih sihat bersama rakan . lagipun tak bagus cakap negative nanti dah terbiasa payah nak ubah . lebih parah kalau sikap tu menjadi hobi kita . contohnya macam mencarut and suka perli orang tak tentu fasal . 

Labels: